ШООГАЦҮ
Шоогацү гэдэг бол шинэ жилийн үе юм. Нэгдүгээр сарын 1-ийг ганжицү гэх бөгөөд шинэ оны эхний гурван өдрийг санганичи гэдэг. Энэ өдрүүдэд ихэнхи газар хаана. Япончууд шинэ жилийн битүүний өдөр эсвэл шинийн нэгэн, хоёрон, гурванд сүм хийд болон ширинд очиж шинэ жилийн аз жаргалын төлөө мөргөдөг.
Энэ үеэр иддэг шинэ жилийн тусгай хоолыг осэчи гэх бөгөөд үүнд жигнэсэн загас буюу камабоко, казүноко буюу түүхий май загас, гомаме буюу соёо сүмст чанасан хатаасан сардин загас, күромаме буюу хар шош тэргүүтэн багтана. Санганичи-гийн үеэр бүх дэлгүүр хоршоо хаах тул айл өрхүүд энэ өдрүүдэд идэж уух хангалттай хоол ундаа цуглуулах ёстой аж. Шинэ жилийн өдөр саке уух нь ёс ажээ.
Өөр нэг шинэ жилийн ёс заншил бол Шинэ жилийн мэндчилгээ ил захидал илгээх ёс аж. Японы шинэ жилийн ил захидал бол жирийн л шуудангийн ил захидал шиг боловч гэр бүлийн зураг хөрөг, шинэ сонин мэдээ мэдээлэл ард нь бичсэн байдаг. Ихэнхи хүмүүс шинэ оны ил захидлыг 12 дугаар сарын 25-наар илгээх бөгөөд шинэ оны өдөр хүлээн авахаар тааруулдаг аж.
Шоогацү гэдэг бол шинэ жилийн үе юм. Нэгдүгээр сарын 1-ийг ганжицү гэх бөгөөд шинэ оны эхний гурван өдрийг санганичи гэдэг. Энэ өдрүүдэд ихэнхи газар хаана. Япончууд шинэ жилийн битүүний өдөр эсвэл шинийн нэгэн, хоёрон, гурванд сүм хийд болон ширинд очиж шинэ жилийн аз жаргалын төлөө мөргөдөг.
Энэ үеэр иддэг шинэ жилийн тусгай хоолыг осэчи гэх бөгөөд үүнд жигнэсэн загас буюу камабоко, казүноко буюу түүхий май загас, гомаме буюу соёо сүмст чанасан хатаасан сардин загас, күромаме буюу хар шош тэргүүтэн багтана. Санганичи-гийн үеэр бүх дэлгүүр хоршоо хаах тул айл өрхүүд энэ өдрүүдэд идэж уух хангалттай хоол ундаа цуглуулах ёстой аж. Шинэ жилийн өдөр саке уух нь ёс ажээ.
Өөр нэг шинэ жилийн ёс заншил бол Шинэ жилийн мэндчилгээ ил захидал илгээх ёс аж. Японы шинэ жилийн ил захидал бол жирийн л шуудангийн ил захидал шиг боловч гэр бүлийн зураг хөрөг, шинэ сонин мэдээ мэдээлэл ард нь бичсэн байдаг. Ихэнхи хүмүүс шинэ оны ил захидлыг 12 дугаар сарын 25-наар илгээх бөгөөд шинэ оны өдөр хүлээн авахаар тааруулдаг аж.
Shogatsu
Shogatsu refers to the New year period. January 1st is called ganjitsu, and the first three days of the New Year are called sanganichi. During these days many things are closed down. Japanese people often visit temples or shrines on New Year’s Eve or during sanganichi to pray for happiness in the new year.
Speacial New Year’s food called osechi is usually eaten at this time. Osechi includes kamaboko (steamed fish paste), kazunoko (herring roe), gomame (small dried sardines cooked in soy sauce and sugar) or kuromame (black peas). In the past all shops were closed during sanganochi, so families had to make certain they had enough food to last them for three days. It is customary to drink sake on New Year’s Day.
Another New Year custom is the sending of New Year’s greeting cards. Japanese New Year’s cards are like postcards, and typically have a family picture and some family news on the back. Most people try to send their New Year’s cards by December 25th to make sure they will be delivered on New Year’s Day.
Бат-Ирээдүй багшдаа баяр хүргэе. Цахимөртөөгөөс таныг шагнуулсныг бас блогтой болсныг сая л мэдлээ. ЭЭБЭЭ
ReplyDeleteSain uu? Bayarlalaa, oird yuu bichij baina?
ReplyDelete